8 listopada jest Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), zapoczątkowanym w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou.
Święto to obchodzą także uczniowie Szkoły Podstawowej w Antoniowie, poszerzając swoją wiedzę z zakresu odżywiania, ucząc się dobrych nawyków, a przede wszystkim świetnie się bawiąc przy przygotowaniu pysznego posiłku. Tego dnia szkoła bierze udział w akcji Śniadanie Daje Moc, której celem jest m.in. walka z niedożywieniem i zwiększenie świadomości na temat roli śniadania w diecie dziecka.
W tym roku wszystkie klasy wspólnie przyrządziły i zjadły z apetytem pożywne i kolorowe kanapki, a klasa III urozmaiciła dotychczasową formułę zasiadła do śniadania we francuskim stylu. Oprócz takich takich przysmaków jak sery czy francuskie pieczywo, klimat spod wieży Eiffla stworzyły także zabawne stroje uczniów.

 do góry